В Україні кожен громадянин має право отримати безоплатно земельну ділянку для ведення особистого господарства, будівництва житла, дачних споруд. У Земельному кодексі України визначені основні дефініції, порядок та перелік документів, які визначають процедуру безкоштовного отримання землі.

Ділянка може бути виділена із резервів земель комунальної або державної власності, у певних обсягах для кожного виду цільового призначення. Важливо знати, що для кожного виду призначень безоплатно можна отримати наділ лише один раз.

Для цього потрібно:

  1. Звернутися до уповноваженого державного органу з письмовою заявою про наміри безкоштовно отримати землю у власність. Для земель комунальної власності – до органу місцевого самоврядування (міська, селищна, сільська ради), для земель державної власності – до виконавчого органу (районна адміністрація) або обласного земельно-кадастрового управління. До заяви додаються такі документи: викопіювання плану кадастрової карти чи інші графічні документи, документ про спеціальну освіту чи досвід сільськогосподарських робіт (для ведення фермерського господарства), копію документів, що підтверджують особу (паспорт).
  2.  Розглянувши заяву уповноважений орган приймає рішення про надання (відмову) вказаної ділянки. Рішення має бути прийняте протягом місяця з моменту реєстрації заяви. У разі відмови орган повинен вказати мотиваційні підстави та причини.
  3. Звернутися до землевпорядної організації, яка має фахових спеціалістів із сертифікованим підтвердженням знань та навичок для виготовлення проекту землеустрою. Після укладання клієнтського договору виконавець проводить проектні роботи, які включатимуть дії з визначення та погодження меж з власниками сусідніх ділянок, встановлення точних координат для внесення відомостей у загальнодержавну базу. Проєкт надається заявнику у паперовому та електронному екземплярах, термін виконання не може перевищувати шести місяців.
  4. Звернутися для реєстрації земельної ділянки до державного реєстратора Держгеокадастру. До заяви-звернення додати копію документа, що посвідчує особу (паспорт), договір або особисту довіреність (при зверненні від імені заявника уповноваженої землевпорядної організації), копію про присвоєння податкового номера, погоджений проект землеустрою, документ про оплату послуг державної реєстрації. Протягом 14 днів має відбутися реєстрації ділянки, після чого заявник отримує витяг з Державного земельного кадастру.  
  5. Подати клопотання до уповноваженого органу для затвердження проекту землеустрою, додавши один екземпляр проекту та витяг з Держземкадастру. Після прийняття рішення проводиться державна реєстрація землі у місцевому відділі Міністерства юстиції.
  6. У рішенні про безоплатну передачу земельної ділянки вказується площа, кадастровий номер, місце розташування ділянки. Власник може використовувати землю за її цільовим призначенням, згідно діючого законодавства.