Напівавтоматичні зварювальні апарати мають низку переваг. Вони прості у використанні, можуть зварювати різні метали (як чорні, так і кольорові), здатні скріплювати навіть листовий метал, роблять акуратні шви тощо. Тому їхня популярність невпинно зростає. Вони використовуються на великих виробництвах і будівництвах, а також підходять для домашнього використання.

Щоб правильно вибрати зварювальний напівавтомат, варто спочатку розібратися в характеристиках існуючих пристроїв. Вони відрізняються за багатьма критеріями, тому новачку це зробити буде нелегко.

Сфера використання

За цим критерієм зварювальні апарати поділяються на побутові, напівпрофесійні та професійні. Для приватного використання цілком підходить побутова зварка напівавтомат, яка ще й зможе забезпечити достатній рівень комфорту. Зварювальний струм в цьому випадку не перевищує 200 А. Також такий апарат не підходить для інтенсивної багатогодинної роботи. Але невисока вартість та компактність робить його найкращим варіантом для дому.

Напівпрофесійне обладнання підходить для гаражної роботи та невеликих автосервісів. Воно без проблем впорається з завданнями середньої важкості, кузовними роботами та невеликим будівництвом. Ціна та габарити тут, відповідно, більші в порівнянні з побутовими пристроями. Зварювальний струм зазвичай знаходиться в рамках 200-300 А.

Професійні напівавтомати можуть без проблем експлуатуватися протягом багатьох годин та впораються з великими металоконструкціями. Зварювальний струм становить від 300 А. Але для дому купувати такий немає сенсу, оскільки він буде занадто дорогим, габаритним та важким.

Для більш точного вибору обладнання варто враховувати ряд факторів:

  • буде пристрій встановлено стаціонарно на одному місці або він буде постійно переміщуватися;
  • товщина металевих заготовок, які будуть зварюватися;
  • яка необхідна якість шва;
  • як часто буде використовуватися зварка та протягом скількох годин за один підхід;
  • тип мережі живлення — трифазна (380 В) чи однофазова (220 В) тощо.

Конструкція обладнання

В залежності від цього напівавтоматичні зварювальні апарати бувають однокорпусними і багатокорпусними. В однокорпусних, як зрозуміло з назви, всі важливі компоненти знаходяться в одному блоці. Вони відрізняються компактністю та зручністю використання, але гірше підходять для інтенсивних та тривалих навантажень.

В багатокорпусних такі компоненти як механізм подачі дроту, система керування і перетворювач виконані окремими модулями. Таке обладнання потребує більше простору, але краще переносить великі навантаження.

В залежності від середовища зварювання апарати можуть бути з захисним газом і без. За способом подавання дроту вони діляться на три типи: апарат з штовхаючим механізмом подачі, з тягнучим і комбінованим, в якому поєднані обидва типи. Кожен варіант має свої переваги, з якими вам обов’язково потрібно ознайомитися перед остаточним вибором.