Під час приготування різноманітних страв на кухні не обійтися без одного з найголовніших помічників – витяжки, що дозволяє швидко позбутися гару та інших неприємних запахів. Крім того, витяжка кухонна здатна не допустити небажаного утворення кіптяви на поверхнях меблів, побутової техніки.

Виходячи з особливостей конструкції, всі витяжки поділяються на 5 основних видів:

  1. Підвісні – найпоширеніші та найпростіші моделі, які встановлюються над зоною готування. За рахунок компактних розмірів така витяжка чудово впишеться в інтер’єр будь-якої кухні, незалежно від її габаритів.
  2. Вбудовані – відмінний варіант для тих, кому не подобається, коли витяжка виділяється на тлі всіх інших кухонних меблів. В результаті відбувається монтаж у шафу, встановлену над плитою.
  3. Купольні – це дуже потужні види, які відмінно підходять для габаритних кухонь. Такі агрегати необхідно підключати до центральної вентиляційної системи.
  4. Кутові – чудове рішення у випадку з нестандартним плануванням кухні, коли плита встановлена ​​в кутку.
  5. Острівні та Т-подібні моделі – фіксуються на стелі або на стіні, також призначені для великої площі.

Обираючи найбільш підходящу витяжку, необхідно враховувати особливості розташування плити, інших меблів та техніки, а також габарити кухонного приміщення.

Визначаємось з матеріалом кухонної витяжки

Якість роботи витяжки не залежить від матеріалу, з якого була виготовлена дана конструкція (якщо не йдеться про висувні моделі). Однак такий критерій істотно впливає на привабливий зовнішній вигляд даного агрегату, його зносостійкість.

Найчастіше витяжки виготовляють із застосуванням таких популярних матеріалів:

  • Пластик – переважає серед дешевих моделей, оскільки має незначний термін служби.
  • Емальована сталь – ще один поширений варіант, термін служби якого за умови якісної емалі становить близько 10 років.
  • Нержавіюча сталь – довговічний матеріал при невеликій вазі. Однак відсутність спеціального захисного напилення призводить до того, що на поверхні залишаються відбитки пальців та інші плями.
  • Алюмінієвий сплав – це якісні витяжки, які привертають увагу споживачів своєю тривалою експлуатацією, але їхня вартість вища, ніж ціна пластикових або сталевих пристроїв.

Для створення стильного інтер’єру на кухні часто замовляють витяжки із загартованого скла. Найчастіше ці моделі вже укомплектовані сенсорним керуванням завдяки вбудованим панелям.