Психологічна допомога може знадобитися ситуативно будь-якій людині. У кожного з нас інколи трапляються ситуації, які досить складно владнати звичним способом, і це зазвичай провокує стрес. Не є виключенням і ситуації у робочому колективі.

Саме тому у найбільш просунутих організаціях обов’язково є штатний корпоративний психолог, якого можна знайти, наприклад, на платформі pleso. 

Хто такий корпоративний психолог?

Фахівці такого напрямку спеціалізуються на використанні психологічних принципів та методів задля розв’язання проблем у колективі. Метою їх роботи є покращення робочої атмосфери, підвищення продуктивності праці, та сприяння задоволенню психологічних потреб співробітників.

До обов’язків та функцій корпоративного психолога відносять:

  • консультування — передбачає допомогу керівникам та персоналу з комунікації у робочому секторі;
  • оцінка та підбір персоналу — досить часто досвідчений фахівець може дати слушну пораду в процесі наймання на роботу та в оцінці кандидатів;
  • тренінги та навчання — необхідні для розвитку навичок комунікації, управління конфліктами, покращення взаємостосунків;
  • вирішення конфліктних ситуацій — допомога всередині колективу та між співробітниками та керівництвом компанії;
  • покращення корпоративної культури — у цьому випадку, ведеться розробка програм та заходів для поліпшення мотивації та задоволення роботою.

До не менш важливих напрямків відносять також оцінку робочої продуктивності, консультування керівництва, стрес-менеджмент та багато чого іншого.

Як працює корпоративний психолог?

Робота традиційно відбувається в індивідуальному форматі. Найчастіше, психологічна консультація триває не довше однієї години. Для кожного співробітника визначається певна квота — наприклад, від одної до чотирьох консультацій на місяць. 

Всі моменти, які підлягають обговоренню під час сеансів, передбачають конфіденційність, залишаючись між психологом та його клієнтом. Під час сеансу співробітник має можливість зрозуміти та розібрати питання, які найбільше його хвилюють в межах колективу. Таким чином, спеціаліст допомагає усвідомити власні обмеження та зняти накопичену напругу. Окрім того, корпоративний психолог може запропонувати опанувати методи саморегуляції, що дають можливість значно підвищити психологічну стійкість людини.