Однією з найпопулярніших харчових добавок є Омега-3. Її вживання актуальне як в дитячому, так і дорослому віці. Вона дозволяє покращити стан шкіри, активізувати роботу серцево-судинної системи, покращити імунітет тощо. Саме велика кількість корисних властивостей харчової добавки стала причиною виникнення ряду хибних суджень, пов’язаних з Омега-3. Ця підбірка дозволить познайомитись з сімома найпоширенішими міфами про харчову добавку та дізнатись більше про її реальний вплив на організм людини.

Міф № 1. Всі жирні кислоти однакові

Омега-3 та Омега-6 є двома різними категоріями жирних кислот. Саме тому вживання однієї харчової добавки не замінює іншої. Загалом Омега-3 є незамінними кислотами (тому потреба у них постійна), а от надмірне вживання Омеги-6 може призвести до шкідливих наслідків.

Міф № 2. Вживання Омега-3 є запорукою ефективного захисту від серцево-судинних захворювань

Насправді поліненасичені жирні кислоти Омега-3 мають позитивний вплив на здоров’я серця та судин. Втім не варто думати, що вони є панацеєю. Насправді позитивний вплив харчової добавки подекуди перебільшений. Адже найбільшої вигоди від вживання Омега-3 можна досягти при одночасному вживанні харчової добавки, дотриманні здорового способу життя, правильному харчуванні та регулярній фізичній активності.

Міф № 3. Омега ефективно протидіє тривозі

Цей факт науково не доведений, тому Омега-3 не можна вважати ефективним засобом від тривожних станів. Втім, як і у справі з протидією розвитку серцевих захворювань, поліненасичені кислоти мають позитивний вплив при комплексному підході, що поєднує здорове харчування, вживання харчових добавок, правильний спосіб життя.

Міф № 4. Єдиним джерелом поліненасичених жирних кислот є риб’ячий жир

Це зовсім не так. Справді, вживання риб’ячого жиру дуже корисне для здоров’я. Втім не варто забувати про горіхи, жирні сорти риби, гарбузове та лляне насіння та інші корисні продукти. Варто додати їх до щоденного раціону, щоб підтримувати баланс корисних елементів в організмі.

Міф № 5. Вживання Омега-3 зменшує ризик розвитку онкології

Вчені провели дослідження, в ході яких було визначено, що ризик розвитку певних видів раку (наприклад, грудей) дещо знижується при регулярному вживанні Омега-3. Втім для обґрунтування цієї теорії не вистачає наукових даних та додаткових досліджень. Тому стверджувати це на 100% поки що зарано.

Міф № 6. Збільшення норми вживання Омега-3 корисне для здоров’я

Як і у випадку з будь-якими іншими препаратами, важливо чітко дотримуватись визначених доз Омега-3. Зайва кількість жирних кислот може зашкодити здоров’ю. Не варто забувати, що рекомендована доза залежить як від віку людини, так і індивідуальних потреб організму. Наприклад, дітям рекомендовано вживати 500 мг (одну таблетку Daily Omega Kids від Nordic Naturals для повноцінного отримання добової дози), в той час, як для дорослих має бути більше дозування.

Міф № 7. Будь-яка риба є джерелом поліненасичених жирних кислот

Насправді кількість Омега-3 кислоти у рибі різних видів може відрізнятися. Найкращим джерелом є холодноводні риби: лосось та сардина. Саме тому при виборі харчової добавки варто ретельно вивчати склад кожного препарату, а також додати до раціону страви з вищевказаної риби.

Міф № 8. Омега-3 сприяє швидкому набору ваги

Це хибне судження — навіть попри те, що Омега — це жирні кислоти. Їх ресурси йдуть на підтримку життєдіяльності організму, не накопичуючись при цьому у вигляді відкладень на животі, боках тощо. Загалом вживання Омега-3 дозволяє покращити метаболізм та знизити апетит. Харчова добавка активізує процес спалювання жиру, завдяки чому вага навпаки зменшується.

Робимо вірні висновки

Жирні поліненасичені кислоти Омега-3 мають чимало корисних властивостей. Втім в засобах масової інформації та в інтернеті можна знайти чимало хибних суджень. Вживання харчової добавки з Омега-3 корисне для організму, але лише в комплексі з іншими діями на кшталт дотримання збалансованого харчування та здорового способу життя.

Втім не варто забувати, що вживання будь-яких харчових добавок варто узгоджувати з лікарем. Те ж саме стосується і питань дозування, а також інших особливостей вживання Омега-3.

Поліненасичені жирні кислоти покращують загальне самопочуття, а також зменшують ризик розвитку багатьох захворювань. Втім вони не є панацеєю від усіх проблем зі здоров’ям. Саме тому слід ретельно стежити за станом організму та вчасно звертатись до лікаря, не забуваючи про нормальну фізичну активність та відмову від шкідливих звичок.

ОБЕРЕЖНО: САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я