Рак яєчників – онкологічна патологія, яка вражає тканини органу. За статистикою це захворювання є одним із найбільш розповсюджених у світі. Його небезпека полягає у тому, що на початкових стадіях розвитку пацієнтка не відчуває жодних симптомів. Дізнатися детальніше про рак яєчників та способи його лікування можна за посиланням https://www.clinic-target.com/uk/cancer/rak-yayechnika/

Онкологи виділяють 5 основних фактів про цю хворобу, які повинна знати кожна жінка. Розглянемо їх далі у статті. 

Необхідність щорічного контролю

Ризик захворіти на рак яєчників присутній у жінок будь-якого віку. Саме тому кожна жінка має проходити профілактичний гінекологічний огляд не рідше 1 разу на рік.

Щорічно патологію діагностують у 250 тисяч жінок у світі. Близько 140 тисяч пацієнток з раком яєчника помирає. Через те, що на ранніх стадіях онкологічного процесу жінки не відчувають будь-яких симптомів, у75% випадків хворобу діагностують на ІІІ або ІV стадіях, коли лікування може виявитися неефективним.

Якщо рак яєчників діагностований на 1-2 стадії та своєчасно розпочате лікування, 5-річне виживання спостерігається у 89% пацієнток. Якщо хвороба виявлена на ІІІ стадії, то цей показник не перевищує 25%.

Вчені довели, що ця патологія може мати спадковий характер. Тому дуже важливо знати свій сімейний анамнез, враховувати всі фактор ризику та щорічно відвідувати гінеколога для проходження профілактичного огляду. Якщо жінка має спадкову схильність та входить до групи ризику, це варто робити частіше (2 рази на рік).

До групи ризику з розвитку раку яєчників відносять жінок, які:

  • жодного разу не були вагітними;
  • палять та мають інші шкідливі звички;
  • страждають ожирінням;
  • впродовж 10 років чи довше користувалися гормональною замісною терапією, що базується на прийомі естрогенів.

Обізнаність про ранні симптоми захворювання може врятувати життя

Зазвичай на початку розвитку раку яєчників жінка не відчуває характерних симптомів. При цьому гінекологи впевнені, що на це можуть вказувати певні прояви, які виникають досить часто. До них відносяться:

  • біль у нижній частині живота або в області тазу;
  • збільшення розмірів живота, що не пов’язано з порушенням травлення (стійке здуття, яке не проходить впродовж тривалого часу);
  • втрата апетиту, що призводить до стрімкого схуднення;
  • порушення менструального циклу;
  • підвищена слабкість;
  • часте сечовипускання.

Часто ці симптоми можуть виникати і при інших хворобах. Але жінці все одно варто пройти медичне обстеження та при необхідності розпочати курс лікування.

Рання діагностика – шанс на порятунок

Якщо рак яєчників діагностований на початкових стадіях розвитку, коли пухлина не вийшла за межі органу, близько 90% пацієнток мають високі шанси на одужання. Щоб встановити точний діагноз, жінку, яка має симптоми захворювання, направляють на комплексне обстеження, після якого лікар приймає рішення про подальше лікування.

Рак яєчників часто діагностують на пізніх стадіях

Через те, що хвороба не має характерних ознак, а жінки нехтують проходженням щорічного медичного огляду, рак яєчників часто виявляють тоді, коли онкоклітини вже потрапили в лімфатичні вузли або інші внутрішні органи. Часто це пов’язують із тим, що будь-які прояви захворювання жінки списують на певну фазу менструального циклу, менопаузу, порушення травлення або інші причини. Проте насторожити повинна частота появи таких симптомів. Тому лікарі навіть радять пацієнткам вести щоденник свого самопочуття.

Мазок із шийки матки не діагностує рак яєчників

Під час кожного профілактичного гінекологічного огляду лікар робить мазок із шийки матки для проведення РАР-тесту. Дехто вважає, що його результати можуть вказувати на наявність чи відсутність раку яєчників. Але це не так. За допомогою цього тесту можна виявити передракові зміни в тканинах шийки матки, лікування якого більш просте та зазвичай успішніше, ніж при раку яєчників.

Щоб захистити себе від розвитку небезпечного захворювання, варто щорічно проходити обстеження у гінеколога. Крім цього, необхідно стежити за власним самопочуттям та при появі будь-яких симптомів звертатися до лікаря.

Якщо ж невтішний діагноз вже встановлено або присутні характерні симптоми раку яєчників, зверніться в онкологічну клініку Таргет https://www.clinic-target.com/uk/cancer/rak-yayechnika/. Тут працюють кваліфіковані лікарі, які використовують сучасні методи обстеження та лікування для досягнення максимального терапевтичного результату.